marți, 22 septembrie 2009

Sunt oameni de admirat II

Daniela, o femeie de patruzeci si ceva de ani isi face aparitia in salonul 19. Imbracata simpatic, cu un esarfa mare pe cap saluta apoi alaturi de un pat isi pune geanta. Urma sa ocupe patul unei femei care avea azi externare.
Daniela fusese profesoara de meteorologie. Acum era in pensie. Avuse cancer la uter. Suferise interventie chirurgicala unde ii scoase tot afara iar cancerul recidivase.
Acum era la tratament.
O femeie atat de tanara, cu o boala atat de urata. Si totusi daca o privesti Daniela e o persoana optimista, plina de viata si mereu zambitoare. O adevarata luptatoare.
Doctorita pe oncologie, o femeie maruntica si simpatica a refuzat intodeauna "atentiile" din partea pacientilor. Greu de crezut dar aproape ca te ia la bataie daca mergi la ea cu bani sau cadouri. Medicamentele pe oncologie nu le gasesti la orice farmacie din coltul strazii. Doctorita cauta asistente sau infilmiere care sa mearga pana la farmacie pentru a cumpara pacientilor medicamente. In cazul in care nimeni nu e liber merge ea. Si daca nu-ti ajung banii pune de la ea.
O femeie care se dedica in ceea ce face, caruia ii pasa.

sâmbătă, 19 septembrie 2009

Sunt si oameni de admirat I

Spital. Salon rece, neprimitor cu sase paturi ocupate. Din sase. Trei paciente cu cancer. Una are probleme cu tiroida. Una cu chisturi la fiere si pancreas suparat. Una cu chist hidatic la ficat operat. Control de rutina. Fiecare femeie are povestea ei.
Femeia cu chisturi la fiere. Sambata a fost nunta fiului ei. Singurul ei fiu. Ea era deja internata. I s-au administrat in ultimile 24 de ore tot felul de calmante si perfuzii pentru ca femeia sa poata rezista la cea mai mare zi din viata singurului ei fiu. De la nunta a ajuns din nou in spital. Nu putea fi operata. Inca. Analizele nu-i iesise bine. Joi analizele i-au iesit favorabile. Vineri era ziua cea mare. A refuzat sa-si anunte familia. Nu a spus nimanui doar unei prietene care a stat vineri toata ziua in salonul ei in timp ce ea era pe masa de operatie. Dupa cateva ore femeia a fost adusa inapoi in salon. Operatia decurse bine. Pancreasul se comportase bine, chisturile au fost eliminate. Voila. Another life saved by a doctor.
Femeia cu tiroida fusese internata de dimineata iar dupa doua ore fusese dusa in sala de operatie. Cumnata doctorului "nush care" de la ortopedie.
Femeia cu chist hidatic la ficat. Are undeva la 50 si ceva de ani si s-a imbolnavit in urma cu 9 ani. Doctorita avea habar de un chist pe ficat care urma sa fie operat in primavara. Plangandu-se de dureri abdominale uriase fusese tratata de fiere. Of course nu si-a revenit. La un moment dat femeia a ingalbenit. Hepatita. pacienta a facut aluzie la chistul de pe ficat dar doctorul de familie i-a spus "si-a schimbat forma doar." A fost internata aproape doua saptamani la un spital de boli infectioase pana cand cineva a realizat ca de fapt femeia nu avea hepatita. Chistul de pe ficat i se sparse.
peste doua saptamani a stat cu acel chist hidatic spart. A fost operata de urgenta unde i s-a taiat un sfert de ficat, i s-a scos fierea iar pe caile biliare i s-au pus proteze.
De aici a urmat aventura doamnei.
In fiecare an i se facea cate un chist pe ficat. In fiecare an trebuia sa fie operata.
Intr-unul din acel an de rutina fusese operata de trei ori. Doua operatii fiind la diferenta de cateva luni. Operatii complicate. De fiecare data trebuia sa inlature putin din ficat. A facut hernie si diabet ceea ce ingreuna vindecarea pacientei dupa operatie. 8 operatii in total.
In urma cu doi ani a suferit ultima operatie. I s-a scos tot lobul stang. Acum era la control. Internata pentru niste analize. In ultimul timp nu se simtise bine. Ficatul este bine. Doar niste reziduri. Putin puroi sau cateva fire de la operatie care nu se dizolvase. Nu are rost sa intervina pentru ca firele pot sa iasa singure sau sa se topeasca in interior.