luni, 7 iunie 2010

Medicii – inconstienta sau nestiinta

Eu stau si ma intreb medicii sunt constienti de impactul pe care il au asupra pacientilor cand ii informeaza de un diagnostic sau sunt prea presati de timp ca sa-si mai aleaga cuvintele?
E vorba de un anumit ginecolog care dupa un simplu ecograf extern al uterului i-a spus pacientei in timp ce isi holba ochii in monitor : Ai uter infantil, nici sa nu te gandesti la copii ca nu vei putea tine o sarcina.
Pacienta in varsta de 21 de ani pur si simplu a inlemnit. Ca mai apoi de la ecograf alergand in urma doctorului sa-si scrie pe o foaie tratamentul: anticonceptionale Logest (anticonceptionale care in unele tari – Canada de ex– sunt interzise) pentru reglarea menstruatiei.
Lasand la o parte tratamentul si problemele pacientei si concentrandu-ne asupra ginecologului : nu poti fi atat de inuman incat sa-i spui unei femei ca nu poate avea copii in felul in care a spus-o si nu dupa un amarat de ecograf. Nici un alt tratament, nici o alta investigatie doar pur si simplu nu te gandi sa-ti faci copii.
Examenul ginecologic a fost unul superficial si a insemnat-o: Nu vei putea avea copii.
E patetic si te face sa-ti pui semne de intrebare daca unii medici si-au pierdut umanitatea sau pur si simplu nu isi cunosc meseria cat ar trebui.
Alti 4 ginecologi din care doi straini au spus ca da, uterul e infantil dar asta nu inseamna ca nu poate tine o sarcina iar cu putin ajutor nu va fi nici o problema pentru pacienta.
Ca sa ajunga la un diagnostic corect a consultat cinci medici si cei care i-au pus diagnosticul corect nici macar nu profeseaza in Romania.
Acum spuneti-mi voi mie ce incredere sa mai ai in cadrele medicale cand esti tratat si diagnostigat dupa buna dispozitie.
Pacientei i s-a spus de ani de zile de multi ginecologi ca are ovare microchistice ca mai apoi sa afle ca de fapt sunt polichistice.
Si la simpla intrebare catre ginecolog : microchistice si polichistice sunt cam acelasi lucru? Raspunsul a fost pe cat se poate de simplu pe atat de dureros: Nu, dar se pare ca in Romania DA

IPhone 4.0


It's the fourth iPhone launch in three years, and this one comes with the added bonus of all that juicy stolen-phone leakage back in April. So unusually, we know what this phone looks like before Steve's Big Reveal at 6pm tonight.
If you're too busy for the full colour prelude to Apple`s announcements here's the condensed guide to what you can probably expect.
• Though the working title, at least for the press, has been iPhone 4G (as in fourth generation) this will probably be called iPhone HD.
• A smaller, lighter, slimmer handset.
• A five-megapixel camera with flash.
• A glass back that improves reception.
• Micro-Sim cards, like iPad.
• The same A4 processor as the iPad (that means a much faster phone).
• A larger, sharper screen at 960 x 640 pixels - increasing screen resolution by four times.
• Improved battery life.
• iChat software will enable video chat with other iPhones and desktop Macs.
• Two models: 32GB and 64GB.
• Available through the existing retailers: Orange, Vodafone and O2.
• iPhone HD will become as the premium phone in what will become a range of iPhones with iPhone 3GS repackaged as a cheaper, less featured handset with 8GB of memory.
Other rumours for tonight's announcement at Apple`s Worldwide Developer Conference include an anticipated cloud-based music streaming service for iTunes, a new and improved Apple TV (that would be one with a clearer, more sellable consumer proposition), new version of Mac's operating system Mac OS X 10.7 (OS X Lion, perhaps?)
iPhone 4.0 was announced in April and released in beta format for developers. Here's the quick guide to the new features:
• Multitasking: the oft-requested feature has finally been added after Apple worked on how to balance multi-tasking without sucking battery life or performance. Multitasking has been organised through seven types of service, so music apps would be able to play while you make a VOIP call, for example.
• Folders: Something similar to that pretty stacking feature for folders on the latest OS for desktop Macs will be added, which will make it easier for those of us with loads of apps to organise them in folders.
• iBooks: The feature launched with the iPad will now work across iPhones an iPod Touch too.
• iAd: Apple's fledgling mobile ads system is designed to deliver ads without taking the user away from the app or game they are using, and will give developers a 60% revenue share.
• Mail: Apple's email client gets a unified inbox, so anyone with multiple accounts can see all the main in one view. Messages will be organised by thread and attachments open in third-party apps.
• Business: Apple has added email encryption and encryption for other apps to increase support for enterprise users, as well as improving mobile device management features, support for SSL VPN and wireless app distribution.
• Gaming: A major step-up in Apple's competition to portable games consoles, like Nintendo DS and Sony PSP, Apple is adding a layer that unifies players' social profiles across all games.


Sursa : Guardian

sâmbătă, 5 iunie 2010

Viata este fara sens

In China s-au sinucis cel putin 10 persoane in ultimul an toti angajati la firma Faxconn (companie producatoare de componente electronice). Jumatate din aceste sinucideri au avut loc in luna mai. (O fi criza de vina sau pur si simplu conditiile ,considerate de multi inumane, de munca)
Unul dintre angajatii companiei (Ah Wei ) a declarat pentru Bloomberg : "In fiecare zi fac acelasi lucru pe care l-am facut cu o zi inainte. Se tipa la noi tot timpul. Este foarte greu aici"
Conform declaratiilor facute de acesta, conversatiile in timpul orelor de munca sunt interzise, pauzele pentru mersul la toaleta sunt de 10 minute la fiecare zece ore, iar zgomotul din fabrica trece fara probleme de dopurile din urechi afectand auzul.
Iar explicatia lui pentru cele 10 sinucideri a fost simpla si concreta : "Viata este fara sens"

Din pacate si la noi in Romania sunt companii cu aceleasi conditii de munca. Program de 12 ore, munca in picioare, pauze scurte si rare, conversatiile interzise in timpul orelor de munca, nervii varsati de catre sefi pe muncitorii de rand, stresul managerilor ajuns inzecit la muncitori. Tot stresul acumulat de companie in general varsat pe muncitor.
Oare conditiile inumane de munca pot deveni un motiv real pentru sinucidere ?

vineri, 4 iunie 2010

Birocratii - to be or not to be

Cica daca s-ar concedia jumatate din functionarii publici in administratiile centrale si locale si o treime din angajatii care lucreaza in Birourile Ministerului de Interne s-ar putea economisi peste 3.5 miliarde euro pe an. Asta fara sa se atinga de medici si profesori.

Cheltuielile salariale anuale pentru plata celor care lucreaza in administratia publica (aprox 325.ooo) inclusiv cu al 13-lea salariu ca doar bugetarii beneficiaze de acest privilegiu :) sunt de 4.38 miliarde de euro. Daca s-ar concedia jumatate dintre ei s-ar economisi aproape 2.2 mld. de euro anual ceea ce ar insemna o adevarata avere avand in vedere unde s-a ajuns si unde vor sa reduca cheltuielile.
Eliminarea celor 50.000 de angajati din subordinea Ministerului de Interne care lucreaza exclusiv in birouri ar mai aduce economii de aprox 500 mil. euro.
Printre cele mai sarace judece din tara se numara si Vaslui, Bacau sau Prahova care au angajati 3 functionari la 100 de locuitori:
"Sunt foarte multe sate si comune in care oamenii s-au angajat in primarii sau in structurile de pe langa acestea. Acest lucru este o urmare a faptului ca in aceste zone nu exista investitii si nu a avut cine sa creeze locuri de munca
De altfel, pentru cei care lucreaza acolo, care cel mai probabil s-au angajat prin intermediul relatiilor pe care le aveau, e singura modalitate de a obtine un salariu", sustine Daniela Necefor, managing partner la firma de executive search Total Business Solutions (TBS).
Si Bogdan Hossu, liderul federatiei sindicale "Cartel Alfa", este de parere ca o crestere a numarului a functionari din anumite zone poate fi pusa pe seama lipsei de investitii. "Factorul politic a decis o crestere a numarului de angajati din administratia publica, care a creat mai multe posturi pentru a atrage clienti.Insa nu suntem printre tarile cu cei mai multi functionari publici din Europa", spune Hossu, care a adaugat ca "functionari publici" pot fi numiti angajatii aflati in subordinea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, care gestioneaza salariile a aproximativ 115.000 de functionari.

Salariul mediu net in administratia publica este de 3.371 de lei brut pe luna, dublu fata de salariul mediu pe economie. De altfel, 2.300 de functionari din administratia publica au un salariu lunar mai mare de 8.000 de lei, acestia reprezentand jumatate din cei 5.600 de angajati bugetari care au avut salarii brute mai mari de 8.000 de lei in luna octombrie a anului trecut, arata datele de la Ministerul de Finante. Concedierea a jumatate din acestia ar putea aduce economii semnificative la buget.
"Este clar ca avem un aparat de stat obez, dar nu spun ca trebuie sa se faca concedieri. Eu am propus ca peste jumatate din acesti angajati sa fie externalizati, la fel ca in tot restul Europei. Institutii precum Casa de Pensii, agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, Directia de sanatate si securitate ocupationala sunt servicii necesare, dar care pot functiona ca entitati autonome si, eventual, subventionate partial de la bugetul de stat", sustine Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR). Indiferent daca o sa se scada salariile sau o sa se faca concedieri, nu poate fi vorba de reducere de costuri, cum se intampla in mediul privat, pentru ca banii nu exista si nu pot fi folositi pentru alte investitii, spun specialistii. Surprinzator insa este si faptul ca angajatii de la stat nu vor sa lucreze in mediul privat.
"Nici anul trecut si nici anul acesta nu am avut nicio aplicatie care sa vina din partea angajatilor proveniti bugetar. Probabil ca prefera sa ramana sa lucreze la stat, pe salarii chiar mai mici", mai spune Necefor. Publicarea salariilor pe site-urile institutiilor a condus la descoperirea mai multor anomalii in salarizarea din sistemul de stat, cea mai frecvent intalnita fiind cea in care angajatii de pe functii de executie primesc salarii mult mai mari decat ale sefilor lor.
Spre exemplu, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si cel al Vamilor primesc salarii mai mici decat proprii consilieri, sefi de serviciu si directori. Astfel, daca seful ANAF a castigat in luna apriie un salariu net de 4.693 de lei, mult mai putin decat consilierul sau personal, care a avut un salariu net de 7.283 de lei.
Un secretar general din cadrul aceleiasi institutii a castigat peste 10.000 de lei in luna aprilie. Listele cu veniturile obtinute de salariatii din sectorul public apar aproape in fiecare zi pe site-urile oficiale ale institutiilor, discrepante salariale majore fiind intalnite in aproape fiecare minister.Spre exemplu, la Ministerul Afacerilor Externe ierarhia salariilor este inversata. Cel mai mare salariu de baza lunar din MAE este al secretarului general Robert Cazanciuc, de 9.292 de lei, acesta fiind urmat de secretarul general adjunct, Iulian Popescu, cu un salariu de 8.807 lei.Ministrul Teodor Baconschi castiga 6.614 lei, iar secretarii de stat - Anton Niculescu, Bogdan Mazuru, Bogdan Aurescu, Doru Costea si Calin Radu Ancuta - castiga de asemenea cate 6.614 lei pe luna.Potrivit grilei prezentate de MAE pe site-ul sau, ambasadorii au un salariu lunar de 7.514 lei, in timp ce venitul net lunar al unui referent poate ajunge la 2.505 lei. La aceste sume se pot adauga sporuri si indemnizatii de conducere care se ridica la valori de mai bine de jumatate din salariu.La Ministerul Sanatatii, cel mai bine platit angajat este secretarul general adjunct Adela Petrinia Neagoe, care a incasat in aprilie 9.739 de lei, mai mult decat secretarul general al ministerului, Gheorghe Sarb, cu un salariu de 7.693 de lei net sau decat ministrul Attila Cseke, al carui venit net a fost de 5.361 de lei. De altfel, in cadrul acestui minister, sunt 14 angajati care castiga mai bine decat ministrul.Si in salarizarea angajatilor de la Ministerul Muncii s-a intalnit un caz surprinzator, in care un sofer a castigat in aprilie 4.000 de lei net, cu 1.300 de lei mai putin decat ministrul muncii, Mihai Seitan.In schimb, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a avut cel mai mare salariu din institutie, respectiv 5.361 de lei, potrivit informatiilor publicate pe site-ul institutiei. De asemenea, printr-un ordin al sau, toate institutiile "din subordine, de sub autoritatea sau din coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor" isi vor publica pe site veniturile nete ale angajatilor.Radu Berceanu, ministrul transporturilor si infrastructurii, are un salariu net de 5.361 de lei pe luna, in timp ce unul dintre cei patru secretari de stat are un salariu net mai mare, de 5.631 de lei pe luna, iar doi consilieri juridici au salarii de 5.523 lei/luna.Muncitorii necalificati de la bucataria Institutului de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala au salarii nete de circa 1.100 de lei, in timp ce un bucatar castiga in jur de 1.200 de lei. La centrala telefonica, un telefonist are un salariu de aproximativ 1.400 de lei, in timp ce un medic specializat la cabinetul de chirurgie generala are un salariu net de 1.053 de lei, iar un medic primar la cabinetul de obstetrica-ginecologie castiga 948 de lei.Publicarea acestor liste este inca un pas prea mic pentru deslusirea nebuloasei salariilor de la stat. Ministerele nu dau raspunsuri de ce unii subordonati iau salarii mai mari decat ministrii - situatie care nu se poate regasi in mediul privat. Pana si premierul Emil Boc, care a incasat in aprilie 6.142 de lei, se vede depasit la salariu de managerii publici din Secretariatul General al Guvernului, care au obtinut peste 7.000 de lei in aceeasi perioada.Soferii de la Finante si de la Munca, campionii din breasla la salariiSoferii sau curierii personali - cum mai sunt numiti in unele institutii- din cadrul Ministerului de Finante si al Ministerului Muncii au venituri salariale nete de peste 4.000 de lei pe luna, dublu fata de colegii lor de la MAE sau de la Ministerul Sanatatii.Salarii mai apropiate de cele pe care le primesc soferii din firme private au soferii din Ministerul Economiei, al Turismului sau al Justitiei, care au venituri lunare nete intre 1.100 si 1.500 de lei."Sunt adaugate tot feluri de sporuri, pentru servicii considerate indecente. Si eu mi-as plati foarte bine soferul daca ar trebui sa-mi care geanta in fiecare zi prin nu stiu ce locuri, ca sa nu-si dea drumul la gura", a spus Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).Legea salarizarii unice, care a fost initiata anul trecut chiar de guvernul lui Emil Boc si care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2010, ar fi trebuit sa anuleze aceste anomalii din sistem si sa stabileasca salarii in functie de o ierarhie clara, in care cel mai mare salariu - de 8.460 de lei pe luna - sa fie al presedintelui Romaniei.In sistemul bugetar exista insa peste 5.600 de salariati care castiga lunar salarii de peste 8.000 de lei pe luna, ca urmare a faptului ca sporurile au fost incluse in salariu, fara ca veniturile bugetarilor sa se modifice. In unele institutii, cum este cazul spitalului de psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia", sporurile nu au fost incluse in salarii, angajatii primind in continuare diferentiat salariile.Institutiile statului au inceput sa publice pe site-urile lor salariile primite de angajatii lor, la solicitarea presedintelui. Desi se stia ca unii dintre angajatii din ministere aveau venituri mai mari decat demnitarii de la Secretariatul General al Guvernului, surprinzator este faptul ca exista un numar mare de angajati care castiga mai bine decat ministrul.
Presedintele Basescu a cerut institutiilor de stat sa-si publice salariile, dupa ce ZF a facut propunerea pentru transparenta in administratia publica: salarii pe site si raport privind achizitiile si realizarile.
Sursa : Ziarul Financiar